Областная производственная лаборатория
продуктов переработки плодоовощей
-С-
Меню сайта

Форма входа

Быстрый поиск

Календарь
«  Ноябрь 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

События

Прогноз погоды

Приветствую Вас, Гость · RSS 21.11.2024, 11:00

Сік натуральний - рідкий продукт без добавок, призначений для подальшої промислової переробки.

Сік концентрований натуральний - густий продукт, отриманий із соку натурального фізичним видаленням частини води,яка в ньому міститься, але не сушена, призначений для подальшої промислової переробки.

Сік сухий - продукт, отриманий фізичним видаленням води, яка в ньому містилася, до порошкового стану.

СІК - рідкий продукт, отриманий з їстівної частини одного або кількох видів стиглих, свіжих або збережених охолодженими фруктів та/або овочів механічною дією, і законсервований фізичним способом, окрім обробки іонізуючим опроміненням, здатний до зброджування, але незброджений, який має відповідний колір, смак і аромат, властиві фруктам і овочам післятермічної обробки.

Стандартизація -   діяльність,   що  полягає  у  встановленні положень для загального і багаторазового застосування щодо наявних чи  можливих  завдань  з  метою  досягнення  оптимального  ступеня впорядкування  у  певній  сфері,  результатом  якої  є  підвищення ступеня   відповідності   продукції,   процесів   та   послуг   їх функціональному  призначенню,  усуненню  бар'єрів  у  торгівлі   і сприянню науково-технічному співробітництву;
 
Стандарт  -  документ,  розроблений  на  основі консенсусу та затверджений  уповноваженим  органом, що встановлює призначені для загального  і  багаторазового використання правила, інструкції або характеристики,  які  стосуються  діяльності  чи  її  результатів, включаючи  продукцію,  процеси  або  послуги,  дотримання  яких  є необов'язковим.  Стандарт  може  містити  вимоги  до термінології, позначок,    пакування,    маркування    чи    етикетування,   які застосовуються  до  певної  продукції, процесу чи послуги;

Система якості - сукупність взаємопов'язаних та  взаємодіючих елементів    організаційної   структури,   визначених   механізмів відповідальності,  повноважень та процедур  організації,  а  також процесів  та  ресурсів,  які  забезпечують  здійснення  загального керівництва якістю та її відповідність встановленим вимогам;

Система управління якістю -  сукупність  органів  і  об'єктів управління,  взаємодіючих  за  допомогою  матеріально-технічних  і інформаційних засобів під час управління якістю продукції;

Система  екологічного  управління - сукупність організаційної структури,  діяльності  та  відповідних  ресурсів  і  методів  для формування,   здійснення,   аналізу   і  актуалізації  екологічної політики;

Сертифікація -  процедура,  за  допомогою  якої  визнаний   в установленому  порядку орган документально засвідчує відповідність продукції,  систем  якості,  систем  управління   якістю,   систем екологічного  управління,  персоналу  встановленим  законодавством вимогам;

Сертифікат відповідності
-  документ,  який  підтверджує,  що продукція,  системи  якості,  системи  управління якістю,  системи екологічного  управління, персонал відповідає встановленим вимогам конкретного    стандарту   чи   іншого   нормативного   документа, визначеного законодавством;


Свідоцтво про визнання відповідності - документ, що засвідчує визнання  іноземних  документів  про  підтвердження  відповідності продукції вимогам, встановленим законодавством України;

Санітарний захід      безпечності      харчових     продуктів  -  застосування  будь-яких   законів, постанов,  інших нормативно-правових актів,  вимог та процедур для захисту життя  та  здоров'я  людей  від  ризику,  що  виникає  від харчових    домішок,    забруднюючих    речовин,    токсинів   або хвороботворних організмів  у  харчових  продуктах,  підконтрольних санітарній   службі,   та   харчових   продуктах,   підконтрольних ветеринарній службі,  виконання  яких  є  обов'язковим.  Санітарні заходи   включають,  зокрема,  обов'язкові  параметри  безпечності кінцевого продукту;  методи переробки  та  виробництва;  процедури експертизи,  інспектування,  сертифікації та ухвалення;  положення щодо відповідних статистичних методів;  процедури відбору  зразків та  методи  оцінки ризику;  вимоги щодо пакування та етикетування, які безпосередньо стосуються безпечності харчових продуктів;

Санітарний інспектор    -    посадова     особа     державної санітарно-епідеміологічної   служби,  що  має  спеціальну  медичну освіту      та      уповноважена       здійснювати       державний санітарно-епідеміологічний нагляд;

Сертифікат придатності   для  споживання  людиною  -  разовий документ  суворої  звітності,   що   видається   за   результатами державного  контролю  або розширеного контролю відповідно головним державним санітарним лікарем або головним  державним  ветеринарним інспектором   згідно   з  компетенцією  та  засвідчує  придатність харчового продукту для споживання людиною за призначенням;

Сільськогосподарська продукція - сільськогосподарські харчові продукти  тваринного  і  рослинного походження,  що призначені для споживання людиною у сирому або переробленому стані як інгредієнти для їжі;  

Стандарт -   документ,   затверджений   центральним   органом виконавчої влади з  питань  технічного  регулювання  та  споживчої політики,   яким  встановлено  для  загального  та  систематичного використання правила,  інструкції  або  характеристики  продуктів, пов'язаних   з   ними  процесів  або  послуг,  додержання  яких  є обов'язковим.  Стандарт не містить вимог щодо безпечності харчових продуктів, встановлених санітарними заходами, та може включати або бути  цілком  присвячений  вимогам  щодо   позначення,   упаковки, маркування та етикетування продукту чи процесу, а також вимогам до термінології, яка вживається щодо процесу, продукту чи послуги;


Строк придатності  -  проміжок  часу,  визначений  виробником харчового продукту,  протягом якого, у разі додержання відповідних умов  зберігання,  транспортування,  харчовий   продукт   зберігає відповідність  обов'язковим  параметрам безпечності та мінімальним специфікаціям якості;


Cпоживач
   -  фізична  особа,  яка  придбаває,  замовляє, використовує або має намір  придбати  чи  замовити  продукцію  для особистих  потреб,  безпосередньо  не пов'язаних з підприємницькою діяльністю або виконанням обов'язків найманого працівника;


Cпоживчий кредит  -  кошти,  що  надаються  кредитодавцем (банком  або  іншою фінансовою установою) споживачеві на придбання продукції;

Cтрок служби - календарний строк  використання  продукції за  призначенням,  починаючи від введення в обіг чи після ремонту, протягом якого виробник (виконавець) гарантує її безпеку  та  несе відповідальність за істотні недоліки, що виникли з його вини

HACCP (Система  аналізу  ризиків  та контролю (регулювання) у критичних точках)
- система для ідентифікації,  оцінки, аналізу та контролю   ризиків,   що  є  важливими  для  безпечності  харчових продуктів;



Copyright MyCorp © 2024