Областная производственная лаборатория
продуктов переработки плодоовощей
-Н-
Меню сайта

Форма входа

Быстрый поиск

Календарь
«  Сентябрь 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

События

Прогноз погоды

Приветствую Вас, Гость · RSS 29.09.2024, 02:53

Нектар - рідкий продукт, отриманий шляхом змішування соку натурального, та/або соку концентрованого натурального, та/або пюре натурального, та/або пюре концентрованого натурального з підготовленою питною водою, та/або цукром або цукрами, цукровим сиропом, та/або натуральним медом з одночасним відновленням аромату або без відновлення аромату, здатний до зброджування, але незброджені, який може містити добавки, закончервірованний фізичним способом, окрім обробки іонізуючим опроміненням.

Національна стандартизація - стандартизація,  що  проводиться на рівні однієї країни;

Нормативний документ -  документ,  який  встановлює  правила, загальні принципи чи характеристики різних видів діяльності або їх результатів.  Цей  термін  охоплює  такі  поняття  як  "стандарт", "кодекс усталеної практики" та "технічні умови";

Національні стандарти - державні стандарти України,  прийняті центральним  органом  виконавчої  влади з питань стандартизації та доступні для широкого кола користувачів;

Непридатний ("едалтерований")  харчовий  продукт  -  харчовий продукт   вважається    непридатним    до    споживання    людиною ("едалтерованим"), якщо він:

- містить отруйну   або  шкідливу  речовину,  яка  робить  його небезпечним для здоров'я людини (за винятком  речовин,  які  не  є доданими речовинами, якщо такі речовини є присутніми на рівнях, що не вважаються шкідливими для здоров'я людини);
- містить додані отруйні або  шкідливі  речовини  (за  винятком пестицидів  у  сільськогосподарській  сировині,  а  також харчових добавок,  барвників або  лікарських  препаратів  для  тварин,  які дозволені  і не перевищують встановлених максимальних меж залишків або рівнів включення);
- не відповідає обов'язковим мінімальним специфікаціям якості;
- підготовлений, запакований  чи  у  будь-який   інший   спосіб вироблений або  знаходиться  в  обігу  у  такий спосіб чи за таких умов,  що  може  спричинити  його  забруднення  та  небезпеку  для здоров'я людини;
- повністю або частково отриманий з хворої тварини або тварини, що була забитою у будь-який інший спосіб,  ніж на скотобійні,  яка знаходиться під наглядом;
- знаходиться у  контейнері  або  упаковці,  який  частково або повністю складається з отруйних або шкідливих речовин  (речовини), що може зробити харчовий продукт небезпечним для здоров'я людини;
- цілеспрямовано підданий іррадіації,  за винятком використання іррадіаційної  технології  для  прийнятних   технічних   цілей   і відповідно    до   встановлених   міжнародних   вимог   безпечного використання та застосування радіаційної іонізуючої технології;
- містить харчову добавку,  яка не затверджена для використання в Україні,  або харчову добавку, яка не дозволена для використання у певному харчовому продукті, або харчову добавку, яка затверджена для використання у певному харчовому продукті, але була включена в обсязі,  що перевищує рівень  включень,  встановлений  санітарними заходами або технічними регламентами,  або,  якщо такі відсутні, - рівень   включень,    встановлений    відповідними    міжнародними організаціями;
- містить пестициди  або  ветеринарні  препарати чи їх залишки, які не дозволені у харчовому продукті,  або залишки пестицидів  чи ветеринарних   препаратів   у   харчовому   продукті   перевищують максимальні межі залишку,  встановлені санітарними заходами,  або, якщо  останні  відсутні,  - максимальні межі залишку,  встановлені відповідними міжнародними організаціями;
- якщо будь-який корисний інгредієнт був частково або  повністю виключений  з  харчового  продукту,  якщо  будь-яка  речовина була частково  або  повністю  замінена  в  харчовому   продукті,   якщо пошкодження або недоброякісність харчового продукту була прихована у будь-який спосіб або для збільшення  обсягу  чи  ваги,  або  для зменшення   його   якості   чи  властивостей,  або  необґрунтовано (безпідставно) робить його більш  привабливим  чи  таким,  що  має більшу цінність;
- іншим чином  не відповідає відповідним санітарним заходам або технічним регламентам;

Належна практика  виробництва - практика виробництва харчових продуктів і допоміжних засобів та матеріалів  для  виробництва  та обігу харчових продуктів,  яка необхідна для виробництва безпечних та  якісних  продуктів,  що  відповідають  технічним  регламентам, санітарним заходам та іншим вимогам, що визначені у цьому Законі;

Належний рівень  захисту здоров'я людей - рівень захисту,  що вважається достатнім при розробці санітарних заходів  для  захисту здоров'я та життя людей від несприятливого впливу,  стосовно якого розробляються ці санітарні заходи,  тобто прийнятний рівень ризику від настання несприятливого впливу;

Небезпечний фактор   (у   харчових   продуктах)  -  будь-який хімічний, фізичний, біологічний  чинник,  речовина,  матеріал  або продукт, що впливає або за певних умов чи рівнів концентрації може негативно впливати через харчування на здоров'я людини;

Небезпечний харчовий продукт  -  харчовий  продукт,  який  не відповідає вимогам, встановленим цим Законом;

Недійсний міжнародний  ветеринарний (санітарний) сертифікат - сертифікат,  який оформлений  нерозбірливо,  містить  неповні  або недостовірні   відомості,   строк   дії   якого   закінчився,  має незасвідчені виправлення або підчистки,  містить  суперечливу  або несумісну   інформацію,   складений   мовою,  яка  не  сумісна  із офіційними зразками сертифікатів,  виданий  на  харчові  продукти, імпорт  яких  заборонено,  або  іншим  чином не відповідає вимогам країни призначення харчового продукту; 

Необроблений харчовий продукт тваринного походження -  м'ясо, риба,  молюски і ракоподібні,  у тому числі свіжі,  охолоджені або заморожені,  та  яйця,  молоко,  мед  та  їх  продукти,  які  були вироблені  шляхом зміни їх первинного стану без додавання харчових добавок, ароматизаторів або інших харчових продуктів;

Неправильно маркований харчовий продукт  -  харчовий  продукт вважається неправильно маркованим, якщо:

- етикетка підроблена або вводить в оману;
- харчовий продукт продається під назвою іншого продукту;
- інформація на етикетці представлена недержавною мовою;
- харчовий продукт    упакований,   заповнений   у   тару   або підготовлений таким чином, що це вводить в оману;
- етикетка харчового  продукту   не   відповідає   обов'язковим вимогам цього Закону щодо етикетування харчового продукту;
- етикетка містить слова,  словосполучення або дані,  які важко прочитати або зрозуміти звичайному  споживачу  за  звичайних  умов використання, показу та продажу товару;      харчовий продукт  піддавався дозволеній радіоактивній обробці у будь-якій формі з метою збереження та  забезпечення  безпечності харчового  продукту,  а  інформація про назву та адресу виробника, який здійснив  радіоактивну  обробку,  не  зазначена  на  етикетці згідно  з вимогами етикетування,  що визначені у цьому Законі,  за винятком нефасованого товару,  який не має етикеток та  інформація стосовно   якого   повинна   супроводжувати  обіг,  зазначатися  у супровідному документі, який засвідчує те, що нефасований харчовий продукт піддавався радіоактивній обробці;

Новий харчовий   продукт   -   харчовий   продукт,  включаючи інгредієнти такого харчового  продукту,  який  ще  не  виходив  на споживчий ринок України, тому що цей харчовий продукт: 

- має нову або цілеспрямовано модифіковану первісну молекулярну структуру;
- містить або складається з генетично модифікованих організмів;
- виготовлений з,  але  не   містить   генетично   модифіковані організми;
- містить або    виділений   з   мікроорганізмів,   грибів   та водоростей;
- містить або  виділений  з  рослин  та  інгредієнтів  харчових продуктів,  виділених  із тварин,  за винятком харчових продуктів, включаючи інгредієнти  цих  харчових  продуктів,  що  отримані  за традиційними   методами   розведення   тварин   та  мають  історію безпечного харчового споживання;
- вироблений шляхом  застосовування  виробничого  процесу,   що раніше не використовувався і який може призвести до значних змін у складі  та  структурі  харчових  продуктів  або  інгредієнтів  цих харчових  продуктів  та  вплинути  на  їх поживну цінність,  обмін речовин або рівень небезпечних факторів;

Належна  якість товару,  роботи або послуги - властивість продукції, яка відповідає вимогам, встановленим для цієї категорії продукції у нормативно-правових актах і нормативних документах, та умовам договору із споживачем;

Н
ечесна підприємницька практика - будь-яка підприємницька діяльність або бездіяльність,  що суперечить правилам, торговим та іншим чесним звичаям та впливає або може  вплинути  на  економічну поведінку споживача щодо продукції;

Недолік  -  будь-яка  невідповідність  продукції  вимогам нормативно-правових  актів  і   нормативних   документів,   умовам договорів   або   вимогам,  що  пред'являються  до  неї,  а  також інформації  про   продукцію,   наданій   виробником   (виконавцем, продавцем).

Copyright MyCorp © 2024